joset-wright-lacy-_litenIdag är 15 procent av Sveriges befolkning utlandsfödda, enligt statistik presenterat av Jeff Andersson, seniorrådgivare för offentliga relationer vid den amerikanska ambassaden i Stockholm. Det är högre än det procentantal av utlandsfödda i USA. Av siffrorna att bedöma kan man se att Sverige skulle kunna vinna mycket på att integrera fler minoritetsägda verksamheter i företagens distributionskedjor i landet.

Under ett frukostseminarium den 21 oktober som arrangerades av AmCham Sweden’s Corporate Responsibility (CR) Working Group, Joset B. Wright-Lacy, ordförande för National Minority Supplier Development Council (NMSDC) i USA (bilden ovan), och representanter från IFS, Internationella Företagarföreningen i Sverige förklarade man varför förändringar i företagskulturer kan leda till bättre affärsmöjligheter för alla.

rafael-bermejo-_litenRafael Bermejo (bilden), ordförande för IFS, delgav sina erfarenheter och fokuserade på de insatser som bidrar till integrationsprocesser för invandrare, och därefter de företag som de startar.

– Jag reste till USA 1999 och såg det fantastiska arbete som NMSDC hade åstadkommit. Jag hoppades också att vi skulle kunna etablera ett pilotprojekt baserat på deras modell. Den stora utmaningen vi har är att den offentliga upphandlingen i Sverige är enligt EU:s lagstiftning. Och i min mening är offentlig upphandling det mest effektiva verktyget för invandring, säger Bermejo.

I Sverige drivs idag 85 000 företag av personer med utländsk bakgrund och ytterligare 8 000 företag startas varje år. Detta har inneburit 250 000 arbetstillfällen och ökade den svenska ekonomin med 110 miljarder kronor per år.

IFS, NMSDC, AmCham Sweden och USAs ambassad i Sverige kommer inom kort att dra igång ett pilotprojekt riktat till målgruppen, för att prova NMSDC modellen i Sverige.

jeff-anderson-maroun-aoun-webb_liten– Det handlar inte om att kopiera modellen utan att utgå ifrån den och inspireras till att kunna utforma en egen modell här i Sverige, där privata och stora företag kan lär sig hur man ska tänka för att kunna stötta och underlätta för underlevererande invandrarföretag. Det är också bra att kunna ha en modell att ta efter men samtidigt är det lika viktigt att vi hittar ett sätt som fungerar här, avslutar Maroun Aoun.

Läs mer här.

Nedersta bilden: Jeff Andersson och Maroun Aoun.