Jag minns det som om det vore igår. Han hette Kamran; en intensiv och synnerligen framåt man i 35-årsåldern som väldigt tydligt gjorde klart för mig att han ville… förlåt, skulle bli egen företagare. Kamran hade sina rötter i Irak och kunde orientera sig i bilbranschen utan vare sig karta eller kompass. Trots detta hade han varit arbetslös i flera år. Det var vinter och 2000-talet bara någon månad gammalt när vi träffades för första gången på kontoret i Eskilstuna. Jag var då nyanställd IFS-rådgivare och förmodligen lika ivrig som Kamran att det här skulle bli verklighet. Naturligtvis blev han egen företagare och en framgångsrik sådan inom flera gebit. Olika vägval här livet fick oss att tappa kontakten, men det är min totala övertygelse att vi än idag delar det som utmärker en entreprenör allra mest – hungern och välbefinnandet som infinner sig när man lyckats realisera sina drömmar.

Kamran var alltså min första kund och för mig symboliserar han väldigt mycket av det som IFS vill uppnå. Vi vill vara en brygga mellan vision och verklighet och en av de vitala länkarna i den svenska näringslivskedjan. Vi är ingalunda en välgörenhetsorganisation – IFS står för business samtidigt som vi under 20 års tid per automatik även fungerat som en välbehövlig sluss där personer som stått utanför marknaden hittat en utvecklande sysselsättning i form av ett eget företagande, men vi har i våra kundrelationer alltid varit noggranna med att fokusera på den affärsmässiga dialogen.

Sverige mår dessutom bra av ett mångkulturellt företagsklimat. Den som påstår annat har fel. En god vän som har ett förflutet inom idrotten brukar säga ”det behövs olika typer av spelare för att skapa ett vinnande lag” och visst är det så. Även om det hade varit fantastiskt att få se elva stycken Zlatan Ibrahimovic på planen samtidigt så är jag inte säker på att det skulle fungera.

I år fyller och firar IFS 20 år. Det ska naturligtvis firas och uppmärksammas om än med måtta då vårt fokus ska ligga på framtiden, inte det som har varit. Jag tar mig ändå friheten att konstatera att mycket av det som organisationen bildades för att göra har den lyckats med. Sedan IFS grundades 1996 har vi kommit i kontakt med mer än 50 000 personer och cirka 19 000 av dessa har startat egna företag. Fler ska det bli.

Det är emellertid inte läge att stanna upp, slå sig för bröstet och med modig röst säga att vi har löst uppgiften. Oavsett vart man står politiskt tror jag att alla idag inser att Sverige går mot en tid av utmaningar i fråga om att fler av de som kommit till vårt land behöver arbeta.

Krångliga regelverk och brist på startkapital är utmaningar för alla som vill starta företag. Har man dessutom svårigheter med språket, kanske använde det sista av sina sparpengar för att ta sig till Sverige och har familjen i ett annat land blir det ännu besvärligare. Det är en verklighet som både vi och våra beslutsfattare behöver förstå och förhålla oss till. Vi måste se till helheten och inte låta byråkratin styra bort en lovande affärsidé på grund av bristande språkkunskaper eller okunskap om hur olika myndigheters pappersexercis fungerar.  På IFS är vi emellertid vana vid att ta oss an den typen av utmaningar. Nu har vi dessutom 20 års erfarenheter på kontot som kommer att betyda mycket för det framtida arbetet.

Och jag hoppas att du, Kamran, oavsett var i världen du befinner dig också känner dig delaktig i detta jubileum. Tack för att jag fick träffa dig den där dagen på kontoret i Eskilstuna för 16 år sedan. Det mötet förändrade mitt liv och förhoppningsvis väldigt många andras också.

Maroun Aoun, vd stiftelsen IFS